Roger Waters: The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984)

KUNINKAALLINEN MUSIIKKIKLINIKKA

Potilas: Pros and Cons of Hitchhiking, The

Tunnus: Harvest CDP 7 46029 2

Tekijä: Waters, George Roger

Kontaktin päivämäärä: 12/7/1984

Käyntimerkinnät:

Potilas on Columbian maailmanlaajuisesti ja Harvestin Euroopassa julkaisema tuore albumi ja sen tekijä. Ohjattu päivystykseen levy-yhtiön huolien takia. Albumin arvosteluarvot ovat olleet heikot kautta linjan. RS-tähtiä yksi, tohtori Loderilta lähete tekijän psyykkisen tilan arvioimiseksi.

Tekijä on 40-vuotias mies. Potilastietojen mukaan on näyttänyt aiemmin merkkejä turvonneesta egosta ja itsevaltaisesta käytöksestä. Taustalla pitkittynyt kohtaus vuodelta 1979, jonka yhteydessä eristäytymistä, vainoharhaisuutta ja itsetuhoista käytöstä. Uusiutunut vuonna 1982. Ei merkintää hoidosta, mutta levy-yhtiö ollut innoissaan. Tiedoissa merkintä, että olisi nähty puukko selässä vuonna 1983. Tutkittaessa ei kuitenkaan merkkejä vammasta. Nyt käytös sekavaa: huutaa olevansa vaaleanpunainen ja syyttää ”niitä muita” pelkiksi siipeilijöiksi, jotka eivät tehneet mitään. Kyse saattaa olla rotuennakkoluuloista.

0.00 Seuranta aloitettu. Alku epävarma: potilas tuntuu puhuvan monilla eri äänillä. Pyydetään lausunnot psykiatrin lisäksi myös päivystävältä manaajalta. Musiikissa rauhallinen 6/8-rytmi, syke noin 90. Yksinkertainen mutta toimiva melodia, matala laulu lähinnä kitaroiden säestyksellä. Orkestrointia käytetty onnistuneesti helpon modaalisen sävelkulun vahvistamiseen. Hittipotentiometrissä vain pientä pohjavärinää.

Teksti epämääräinen matkakuvaus. Potilaalla voimakkaita seksistisiä lausahduksia, autofetisismiä ja kuluneita eroottissävyisiä kielikuvia. Kansikuvassa myös esineellistämisen jälkiä: pelkkä alaston vartalo, kasvot pyyhitty pois. Ikäkriisi mahdollinen. Naisviha todennäköisesti heikentänyt potenssia markkinoilla.

3.00 EKG-käyrässä äkillisiä tomiryöpsähdyksiä, muuten rytmi lähinnä bradykardinen. Rumpalilta tarkastettu pulssi, perusverenkuva ja huumeseula, ei poikkeavia löydöksiä. Musiikissa yleistä ponnettomuutta.

6.20 Raju ksenofobiakohtaus. Voimakas takykardia rummuissa, äänenpaine nousussa. Nopea paluu entiseen, kuitenkin levottomuus jatkuu. Psykiatrilta pyydetään lausunto mahdollisesta skitsofreniasta.

7.45 Germanofobista käytöstä, viittauksia sotaan, musiikissa camp-pisteet 8/10. Potilaan CGS-pisteet 14, mutta tämä antaa ymmärtää silti olevansa unessa. Tämä selittäisi kerronnan poikkeavan logiikan. Testattu otetta todellisuudesta: puristusvoima alle 40 % normaalista. Vaikutus myyntilukuihin arvioitu negatiiviseksi useimmissa asiakassegmenteissä, poikkeuksena The Sunin lukijat.

10.00 Potilaan mieliala heilahtelee rajusti. Vuoroin huutoa, vuoroin hunajaista anelua. Verensokeri tarkistettu, normaali imelyydestä huolimatta. ”Ooh babe” -oire ja kaiutettu huutaminen vastaavat taudinkuvaa vuonna 1979. Hittipotentiometri ei tällä kertaa kuitenkaan reagoi.

11.00 Uusi agitaatiokohtaus, nyt käännös sinisempään suuntaan. Tekstuuri kovenee, koskettimissa neljäjakoinen rytmi, rummutus edelleen ponnetonta. Potilaan seksismi kasvussa. Lämpö mitattu rektaalisesti: 39 astetta. Annetaan 500 mg parasetamolia. Lämpö mitattu myös oraalisesti, jotta potilas vaikenisi hetkeksi. Huomautus hoitajalle: mittari tulee desinfioida mittausten välillä.

13.30 Kitarasoolo hyökkää vapautuneeseen tilaan. Ohut bluesmainen revittely Stratocasterilla viittaa keski-iän hidaskätisyyteen. Tehdään lannepisto. Likvori kirkasta, samoin taskumatin sisältö. Diagnosoidaan Tilulilu delirium claptonitis. Määrätään 800 mg Antabusta ja lepositeet. Soolo hiipuu, mutta potilas on nyt kuumehoureisessa tilassa.

17.00 Annetaan 500 mg ibuprofeenia. Kuume laskee mutta potilas edelleen sekava ja ponneton. Toistaa vanhaa ja puhuu menneistä ajoista.

20.00 Levypuolen kääntö helpottaa tilannetta. Edelleen sama bradykardia ja alavireisen melodian toistoa, vuoroin rajuja heilahteluja ylärekisterin huutoon. Epäillään sappikoliikin aiheuttamia kohtauksia. Sappirakon kuvauksessa ei merkkejä sappikivistä, mutta sappi kiehuu selvästi. Sanojen pH välillä 2,5, katkeruus korrosoivaa. Välillä lapsuustakaumia, lallattelevaa sadunkertomista, verensokeri hetkellisesti 9,0 %. Tekstimäärä viittaa puheripuliin. Lääkkeeksi määrätään saksofonisti ja nostetaan orkestroinnin tasoa 30 %.

Poikkeuksellisia melodisia piikkejä havaittu. Hittipotentiometri nousee, emotionaalisen jännitteen kasvu viittaa huipentumaan. Konsultoidaan päivystävää floydologia. Tunnistaa piano- ja melodiakuvioiden sekä saksofonisoolojen kierrätyksen vuodelta 1983. Yleinen vaikutus kuitenkin aneeminen. 23.40 puhallinmelodia yhdistetty vuoden 1979 kohtauksen oireeseen. Sen hallitsevuus saattaa viitata egoödeeman uusiutumiseen. Potilas kertoo asuvansa maalla ja olevansa lähikontaktissa villieläimeen. Puutiaisaivokuume tai Lymen tauti voisi selittää musiikin näivettymisen ja käytöksen heilahtelut. Testitulokset kuitenkin negatiivisia.

26.00 Antikronologinen numerointi ja suora toisto ovat jälleen merkkejä vanhojen oireiden uusiutumisesta. Saman musiikin ja aiheiden toisto viittaa pakkoneuroottiseen toimintaan, joka on johtanut melodiseen ja sävellykselliseen näivettymiseen. Diagnosoidaan krooninen rockismi ja pitkälle edennyt konseptialbumifiksaatio.

28.00 Potilaan tila heikkenee. Toisto jatkuu, harmoninen kierto yksinkertaistuu, 12:n kytkennän EKG:ssä havaitaan epäsäännöllistä huutovärinää ja kankeasti synkopoituja lisälyöntejä. Rytmi muuten bradykardinen. Seksismin ja katkeruuden toksisuus tiivistyy edelleen, taso vaarallinen. Hoitohenkilökunta alkaa nukahdella tylsyydestä, määrätään piristäviä tarpeen mukaan.

29.45 Potilas oksentaa ja putoaa rekasta maantielle. Äkillinen piikki dynaamisessa käyrässä. Ei ulkoisia merkkejä vammoista, pupiilit reagoivat valoon.

31.00 Voimakas muutos käytöksessä. Rytmi tasainen 120, kitara kantrirockhenkinen. Havaittu selkeä toistuva rakenne, diagnosoidaan hyvänlaatuiseksi kertosäkeeksi. Hittipontentiometrissä liikahdus.

Potilaan agitaatio ja vainoharha jatkuvat. Kaksi vertauskuvallista säkeistöä elämänkohtaloista, mitaltaan epäsäännöllisiä. Sitten potilas ilmoittaa seisovansa lentokoneen siivellä, kertoo Yoko Onon käskevän häntä hyppäämään, solvaa tätä orientalistisella stereotypialla. Mahdollisesti käänteinen erotomania.

Harhanäyt viittaavat mahdolliseen pään vammaan rekasta poistuessa. Pään alueen kuva näyttää merkkejä vieraan nesteen läsnäolosta. Intrakraniaalinen paine yli 20 mmHg. Mahdollinen hydrokefalus tai egoödeema. Dreeni asennettu pikaleikkauksella, dreenattu 5 dl sakeaa nestettä. Neste todettu virtsaksi. Laaditaan lähete urologille, jotta selvitetään miten neste on päätynyt kalloon. Hoitovaste hyvä ja nopea: intrakraniaalinen paine palautuu 12 mmHg, potilaan itsetuhoisuus vähenee. Potilas ilmoittaa astuvansa pois reunalta.

35.00. Voimakas euforinen reaktio. Balladimainen rakenne ja tekstuuri havaittu, rytmi tasainen ja vain hitusen bradykardinen. Vahva melodinen profiili. Hittipotentiaali nousussa, joskin luultavasti liian myöhään.

Potilaan käytös edelleen stereotyyppistä. Kertoo näkevänsä itsensä kaikkialla ja kaikessa. Egoödeema ei ole vielä kadonnut täysin. Potilas lukittunut listamaiseen toistoon. Tekijän potilastiedoissa mainintoja vastaavista oireista jo vuodelta 1970. Voimakas Ulula ginsbergis -episodi vuonna 1977.

37.20 Jälleen agitoitunut reaktio, huudahtelua äänialan rajoilla. Taustalaulu pelastaa asioita, samoin potilaan sedaatio. Stereotyyppinen kaava hajoaa, potilas turvautuu positiiviseen stereotypiaan: monogaaminen rakkaus mainittu. Dynaaminen kaari taittuu alas siististi, lisähoitoa ei tarvita. Hittipotentiaali jää odotetun alle.

40.30 Elintoiminnot heikkenevät, jäljellä kitara ja orkesteri, tempo laskee. Palliatiivinen hoito pitää yllä euforiaa, potilas taantuu lapsenomaiseen I-vi-IV-V-kiertoon. Tekijä saanut tällä hyviä tuloksia vuonna 1979. Nyt voimat kuitenkin loppuvat kesken. Paineluelvytys aloitettu. ”Kaikki olikin vain unta” nostaa kliseearvon toksiselle tasolle.

41.50 Musiikki pysähtyy. Kokeillaan intubaatiota, mutta potilaan kurkku on turvonnut umpeen karjumisesta. 42.00 Exitus.

Yhteenveto: Albumi ei ollut pelastettavissa. Alustavaksi kuolinsyyksi listalla todetaan yleinen mälsyys, joihin vaikuttivat sävellyksellinen skleroosi, obskuuri narratiivi ja asennevamma. Lähetetään patologille kuolinsyyn vahvistamiseksi. Tekijä kotiutetaan. On toimintakykyinen mutta vaikuttaa edelleen sekavalta. Ilmeisesti näreissään albumin vastaanotosta, sillä mutisee aiheuttavansa kaaosta radiossa. Suositellaan avohoidon seurantaa ja uutta lääkärintarkastusta viimeistään kolmen vuoden kuluttua.

2 kommenttia artikkeliin ”Roger Waters: The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984)

  1. JCProg 12.4.2024 / 09:07

    Mukavaa lukea vaihteeksi hieman erilainen levyarvio. :^)

    Tykkää

Jätä kommentti