About

Mikä on Äänijälkiä?

Lyhyesti: Vanha patu käy läpi levykokoelmaansa ja horisee, mitä levyistä mieleen juolahtaa.

Pidemmin: Musiikki on aineetonta mutta jättää jälkiä aivoihin, yhteiskuntaan, historiaan ja tilinpäätöksiin. Tässä blogissa yhdet aivot yrittävät tehdä selkoa joistain näistä jäljistä ja katsoa, mihin ne johtavat. Koska jäljet liittyvät paljolti kirjoittajan omaan musiikkikokoelmaan, ne yleensä johtavat täysin subjektiivisiin tuumailuihin. Niiden kiinnostavuus, hyödyllisyys tai merkityksellisyys riippuu täysin lukijasta.

Musiikkikokoelmalla tarkoitan ennen kaikkea fyysistä kokoelmaa. 1900-luvun jälkipuoliskolla näet koettiin historiassa ennen näkemätön ilmiö, kun suuri osa maailman musiikista oli vankina aineessa. Se eli erilaisten muovikiekkojen urissa ja koloissa tai magneettinauhan metallioksidikerroksissa. Näitä esineitä monet ihmiset keräsivät nurkkiinsa ja olivat jopa valmiita maksamaan rahaa saadakseen omistaa niitä, niin omituiselta kuin tämä saattaa kuulostaakin.

Tämä koko ajan vieraammaksi käyvä ajattelutapa on blogin taustalla. Kirjoituksissa perusyksikkö on yleensä albumi, enemmän tai vähemmän yhtenäinen kokonaisuus, johon sisältyy tietyllä tapaa järjestellyn musiikkivalikoiman lisäksi yleensä myös fyysinen pakkaus. Katse suuntautuu enemmän menneisyyteen kuin nykyhetkeen tai tulevaisuuteen. Näkökulma on toivottavasti tarpeeksi laaja huomioidakseen musiikin taustan ja mielenkiintoiset oheisilmiöt, mutta tarpeeksi tarkka tavoittaakseen olennaisen itse musiikista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s