Henry Cow: Western Culture (1979)

Henry Cow’n aiempia studioalbumeja korostivat taiteilija Ray Smithin tavaramerkkimäiset sukkakuvat. Western Culturen kannen leikkeli kasaan Chris Cutler, sen jälkeen kun yritykset saada kansikuva muun muassa MAD-lehden piirtäjä Don Martinilta epäonnistuivat. Abstraktius ja värikkyys voisivat heijastella hautuvaa uuden aallon estetiikkaa ja aikaisempaa vähemmän julistavaa sisältöä, mutta poliittisuus muistuttaa itsestään sirpin ja vasaran muodossa.

Ankara, älyllinen, tinkimätön, kokeellinen. Tai vaikeaselkoinen, kylmä, elitistinen, rujo. Englantilainen Henry Cow on saanut maineen 1970-luvun brittiläisen progressiivisen rockin äärimmäisenä ilmentymänä. Se edusti Rock In Opposition -liikettä Brittiensaarilla, ja vaikka tuo liike oli lyhytaikainen ja enemmän symbolinen kuin mikään organisaatio, siitä sai nimensä kokonainen progressiivisen rockin alalaji, jota usein vain käytetään synonyyminä sanalle ”haastava”. Varsinkin kun sen edustajilla ei muuta yhdistävää tekijää oikein olekaan.

Kaikki alussa esitetyt adjektiivit pätevät jossain määrin. Älylliseen ja elitistiseen kulmaan vaikutti luokkatietoisessa Englannissa ehkä sekin, että yhtyeen pitkäaikaisimmat jäsenet ja ideologit, rumpali Chris Cutler, kitaristi Fred Frith ja kosketin/puhallinsoittaja Tim Hodgkinson, olivat ylemmän keskiluokan akateemisten perheiden radikalisoituneita vesoja. Frith ja Hodgkinson perustivat yhtyeen vuonna 1968 Cambridgen yliopistossa, mikä antaa katu-uskottavuudelle vielä pahemman iskun kuin Genesiksen usein ilkuttu alku Charterhousen yksityiskoulussa. Yhtyessä myöhemmin soittanut puhallinsoittaja Lindsay Cooper ja loppuvaiheen basisti Georgina Born olivat opiskelleet musiikkia konservatoriossa ja sopivat siis progemiehen negatiiviseen stereotyyppiin paremmin kuin useimmat varsinaiset progemiehet. Silti yhtye pysyi järkähtämättä linjalla, joka piti sen kaukana niin yhteiskunnan kuin rockin eliitistä.

Nykynäkökulmasta tuntuu täysin käsittämättömältä, että valtaosan Henry Cow’n levytetystä tuotannosta julkaisi nykyinen monialajätti Virgin, mutta alun nyrkkipajana sekin oli ainakin paperilla riippumattoman ja kokeellisen musiikin asialla, ja tuolloin sellaiselle musiikille oli aitoa kaupallista tilausta. Yhtyeen ensimmäinen levy Legend (1973) aloitti englantilaisen epätavallisen mutta pohjimmiltaan leppoisan jazzrockin tulokulmasta, mutta jo sillä yhtyeen sävelkieli ja rytmiikka olivat poikkeuksellisen mutkikkaita ja velkaa taidemusiikin modernisteille. Seuraavilla levyillä lehmä kävi kunnolla levottomaksi, kun yhtye toisaalta hajautti sävellyksensä vapaiksi ryhmäimprovisaatioiksi, toisaalta käsitteli sävelmateriaaliaan suorastaan pelottavan keskittyneesti tiheästi kirjoitetuissa ja sovitetuissa teoksissa.

Tällaisella työskentelyllä yhtye halusi paitsi puskea rockmusiikin rajoja, myös murtaa rajoja yhtyeen ja yleisön välillä sekä haastaa musiikkibisneksen individualistisen ja hierarkkisen kulttuurin, joka oireili yhtä lailla taidemusiikin elitistisenä säveltäjäkeskeisyytenä ja populaarimusiikin egoistisena tähtikulttina. Tämä laitavasemmistolainen kriittisyys vallitsevaa kulttuuria kohtaan läpäisi koko yhtyeen kollektivistisen eetoksen, jossa kaupallisuutta karsastettiin, päätökset puserrettiin läpi yksimielisesti raastavissa kokouksissa ja yksilön odotettiin alistavan toimintansa jatkuvalle kollektiivin tarkkailulle ja itsekritiikille. Juuri tämä yritys elää epärealististenkin standardien mukaan pitkälti tuomitsi yhtyeen marginaaliin ja lopulta hajaannukseen. Muusikot saattoivat kokea ajavansa tavallisen kansan asiaa, mutta kansa ei jonottanut kuuntelemaan heidän musiikkiaan. Elinaikanaan yhtye saavutti kulttisuosiota lähinnä Manner-Euroopassa: Ranskan radikaalisiipi vastaanotti Monsieur Henri Vachen lämpimästi ja Enrico Vącca pääsi kiertämään Italiaa.

Henry Cow’n levytetty tuotanto herättää itsessänikin yhtä ristiriitaisia tuntemuksia kuin mitä yllä mainitut adjektiivisarjat ovat. Useimmat albumit yhtä lailla kiehtovat kuin jättävät kylmäksi. Yhtenäisimmäksi kokonaisuudeksi nousee studioalbumeista viimeinen, Western Culture (1979). Se on selkeä jäähyväislevy, sillä sitä äänittäessään Henry Cow oli jo hajonnut. Tämä oli tapahtunut tammikuun 1978 äänityssessioiden jälkeen, kun yhtye repeytyi kahteen leiriin sen suhteen, olivatko noiden sessioiden tuotokset Herra Cow’n laatuvaatimusten mukaisia. Lopulta ne julkaisi nimellä Art Bears kulkeva yhtye albumilla Hopes and Fears (1978). Saman vuoden heinäkuussa muusikot palasivat kuitenkin studioon lypsämään henkitoreissaan olevaa lehmää vielä kerran. Vasta vuotta myöhemmin julkaistuWestern Culture sisälsi tammikuussa äänitetyn kappaleen ”½ the Sky” ja kourallisen muita tuoreita sävellyksiä, jotka Hodgkinson ja Cooper olivat säveltäneet viimeisen vuoden konsertteja varten.

Silmiinpistävää on, että varsinkin Hodgkinsonin sävellykset ovat pidempiä ja monimutkaisempia kuin Hopes and Fearsin usein minimalistiset laulut. Lehmän jakaneen repeämän takana oli ennen kaikkea se, että Hodgkinson suosi taidemusiikkia muistuttavia rakenteita, jotka vaativat pitkän linjan sävellyksellistä näkemystä, kun taas toinen keskeinen säveltäjä Frith oli paremmin kotonaan lyhyiden muotojen, laulujen ja improvisaation parissa. Western Culture onkin lähes täysin läpisävelletty albumi ja täysin instrumentaalinen. [1]

Hodgkinsonin sävellykset muodostavat albumin A-puoliskon. Cutler nimesi jälkikäteen kappaleet ja antoi kokonaisuudelle nimen ”History and Prospects”. Tällä hän yritti ujuttaa poliittista merkitystä sanattomiin sävellyksiin. Kolme kappaletta kertoisivat näin läntisen kulttuurin historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudennäkymistä, eli niiden mukana edettäisiin teollisesta vallankumouksesta urbaanin kapitalismin aiheuttamaan rappioon ja romahduksen jälkeiseen sinnittelyyn. Tämä ei kuitenkaan ollut säveltäjän intentio. Tosin eihän sävellyksen merkitys ole koskaan yksin siitä kiinni.

Ainakin nimi ”Industry” herättää sopivan teollisia mielleyhtymiä. Konemainen melu näyttelee isoa roolia sävellyksen alkujaksoissa ja niiden kertauksessa teoksen lopussa. Sitä luovat Frithin yliohjattu kitara, Hodgkinsonin urkujen pistävä, rengasmoduloitu kimitys ja Cutlerin kattiloilla ja muulla metalliesineillä laajennettu sekä sähköisesti vahvistettu rumpusetti. Melu keskittyy myös konemaisen sätkättäviin rytmikuvioihin yhtyeelle tyypillisesti 25/8:n kaltaisissa ”ei kauhean tanssittavissa” tahtilajeissa, jotka vaihtelevat äkisti ja varoittamatta.

Toisaalta valtaosassa sävellyksestä sointia hallitsee basson ja rumpujen yksinkertainen, vähän väliä toistuva ostinato. Sen ympärillä aukeaa ääniaro, jossa saksofoni ja urut vaeltelevat klarinettien ja fagotin putkahtaessa välillä maisemaan iskemään lisäaksentteja. Soitinnus ja soitinten roolit ovat epätavallisia rockyhtyeille, joskin Soft Machine sekä eräät muiden niin sanotun Canterbury-koulukunnan yhtyeet hyödynsivät samantyyppistä urkujen ja puhaltimien soundia (tosin fagotti oli poikkeuksellinen niillekin).

Cow’n estetiikka eroaa kuitenkin monin kohdin progressiivisista aikalaisistaan. 70-luvun brittiläiset rockbändit suosivat suurellisia ja lämpimän yliohjattuja kitarasoundeja sekä Hammond-urkujen muhkeaa ärjyntää ja kirkkourkumaista jylinää. Frithin kirurgisen leikkaava särö ja halpana pidettyjen Farfisa-urkujen ohuen pistävät äänet edustavat pienimuotoisempaa, kamarimaisempaa sointia, joka ei virtaa korvaan kuin hunaja vaan putoilee sinne kuin teräväreunaiset tinatipat. Samalla äänituotanto on kuivaa ja vähäeleistä jopa 70-luvun rockin mittapuulla ja lähentelee konserttimusiikin estetiikkaa.

Se, mikä ”Industryn” varsinaisesti erottaa perusrockista ja valtaosasta progeakin, on itse sävellys. Atonaalisen teoksen selkärankana polveilee kulmikas melodia läpi oktaavin kaikkien kahdentoista nuotin. Monien dodekafonisten teosten tapaan tämä saa sen kuulostamaan hermostuttavalta, mutta näistä teoksista poiketen sen melodia sisältää runsaasti toistoa ja hetkittäin se astuu dissonanssin ohuen harson läpi melkein näteille niityille. Ja se liikkuu ja muuntuu, luo nahkansa ja siirtyy uusille poluille hämmästyttävän sulavasti ottaen huomioon sävellyksen erilaisten osien määrän. Äänikuvan selkeys ja erottelevuus johtuu osin myös soinnutuksen hajanaisuudesta: vain ajoittain kuullaan hakkaavia matalia kvinttejä, siellä täällä urkujen äänisumu tiivistyy hetkeksi klustereiksi ja kvarttiblokeiksi tai klarinettien tritonusrääkäisyt kajahtavat kanjoneissa. Rockille tyypillisiä riffejä ei ole eikä jazzin improvisaatiota. On vain melodian kurinalainen kuljetus, joka imaisee mukaansa seitsemänminuuttiselle matkalle.

Hieman epätavallinen elementti epätavalliselle Henry Cow’lle on niinkin tavanomainen asia kuin ”Decay of Citiesin” aloittava akustisen kitaran soolokadenssi, joka on vielä melkein klassisen tonaalinen huolimatta epäklassisen rupisesta soitosta. Loppukappaleessa siitä pilkotaan osia lyhyiksi rytmisiksi yksiköiksi, joita vaihdellaan ja paiskotaan toisiaan vasten Igor Stravinskyn tyylillä. Tyyliin kuuluu kontrapunktin tiivistyminen ja sitten harmonisen jännitteen laukeaminen uuteen jaksoon. Vaihtuvissa soitinyhdistelmissä on mukana niin slidekitaraa ja urkuja kuin klarinetteja ja vetopasuunoita (jälkimmäisistä vastaa albumisessioon mukaan otettu, myös viulua soittava alankomaalainen Annemarie Roelofs).

Rytmisestä fokuksesta huolimatta kappale muistuttaa enemmän modernia kamarimusiikkia kuin perinteistä rockia. Tai yhtyeen Rock In Opposition -liikkeen tovereita Art Zoydia ja Univers Zeroa, varsinkin kun kaupunkien rappio johtaa lopulta puhtaasta melusta koostuvaan äänimattoiskuun ja basson synkkään bordunaan, jotka melkein hukuttavat muiden instrumenttien yritykset jatkaa rytmistä ilottelua. Melun loputtua kohti taivaita kurkottaakin raunioista yksituumaisen tuima melodia vailla kontrapunktisia vastaääniä. Se nousee aina vain jonkinlaista huipennusta (tai pelastusta) janoten, mutta sen jalansijat ovat kokosävelasteikolla, joten jännite kasvaa pääsemättä purkautumaan kunnolla. Vastausta ei tule, vaan sävellys sulaa avuttomaan rämpyttelyyn ja epämääräisen kuvion toistoon, kuin hämärä laskeutuisi urbaanin autiomaan ylle.

Rytmisten solujen manipulointiin pohjaava sävellys ei tempaa mukaansa samalla tapaa kuin edeltäjänsä. Huomattavaa siinä sen sijaan ovat yllä mainitut soitinnus ja meluestetiikka. Selkeän bändisoundin ja soitinroolien sijaan Henry Cow’n jäsenet soittivat useita soittimia epätavallisilla metodeilla ja monenlaisina yhdistelminä. Esimerkiksi tässä Hodgkinson soittaa akustista kitaraa, Frith on bassossa suurimmalla osaa albumista, ja Cutler soittaa täällä melodia esimerkiksi lusikoilla ja pannuilla rumpusettinsä ohella. Albumilla toistuvat melujaksot, jotka enteilevät industrial-musiikin kehitystä, syntyvät paitsi kitaran ja urkujen säröstä, myös mikittämällä rumpukalvoja läheltä ja yliohjaamalla signaali tai kytkemällä ketjuja ja muuta metalliromua rumpuihin. Yhtye rikkoo klassisen tai popmusiikin sisäsiistin pinnan hälyllä, raapivalla ja yliohjatulla soinnilla tai esimerkiksi Frithin sähköisessä työskentelyssä preparoimalla kitaran kieliä ja mikrofoneja ylimääräisillä metalliosilla. Voi sitä kutsua rockestetiikaksikin.

Levypuoliskon lopetus yllättää, sillä ”On the Raft” soutelee edeltäjiinsä nähden tyynissä ja sovinnaisissa vesissä kuin jazzahtava balladin, urkuvirren ja marssin yhdistelmä. Sen selkeät laajennetut soinnut, modaalinen sävelkuljetus ja tasainen 4/4-tahtilajin rytmiikka eivät pääse uimaan kauas tuulen puolelle, vaikka Cutlerin rummutus heittää väliin joitakin rytmisiä kulmikkuuksia varsinkin marssimaisessa väliosassa. Trumpetin ja saksofonin töräyttelyt, joista vastaavat poikkeuksellisesti Cutler ja Frith, edustavat selkeän jazzimprovisaation harvoja jäänteitä tällä albumilla. Nekin on työnnetty taustalle ja sublimoitu urkujen ja muiden puhaltimien big band -tekstuureille ja hitaan harmonisille sävelkuluille. Jos levypuoliskon aiemmat osat rakentuivat melodian muodonmuutoksille ja rytmisten solujen variaatioille, kokonaisuuden päättävä ”On the Raft” nojaa perinteiseen sointukuljetukseen, täyteläisiin tekstuureihin ja suorastaan kauniiseen melodiseen tunnelmaan. Sitä onkin tulkittu sielunmessuksi sekä teolliselle sivilisaatiolle että itse Henry Cow’lle.

Hodgkinson vähätteli myöhemmin sävellyksiään Western Culturelle. Hän piti niitä lähinnä konserttikäyttöön hutaistuina ja liian yksioikoisina levylle. Jälleen voi sanoa, että mitäpä säveltäjä mitään ymmärtää. Itseäni albumin A-puolisko ei kouraise aivan yhtä vastustamattomasti kuin miehen ja naudan mestariteos, edellisellä studioalbumilla In Praise of Learning (1975) julkaistu ”Living in the Heart of the Beast”, mutta muuten se edustaa yhtyeen laadukkainta sävellyskokonaisuutta.

Lindsay Cooperin sävellykset epämääräisesti nimetyllä B-puoliskolla ”Day by Day” tarjoavat Hodgkinsonin formaaleja teoksia monipuolisemman ja levottomamman kattauksen. Seitsemänminuuttinen ”Falling Away” varsinkin kiiruhtaa jaksosta toiseen vailla varsinaista rakenteellista jatkuvuutta. Cooperin metodi on Hodgkinsonia selvempi ja samalla lempeämpi vaihtelevamittaisten rytmisten melodiaelementtien vaihtelu ja kontrapunkti Stravinskyn malliin. Mikä kuulostaa hektiseltä ja kujeilevaltakin, kun se tapahtuu kolmessa osassa basson, fagotin ja saksofonin kanssa. Lisäksi vielä Cutler soittaa albumin vauhdikkaimman ja menevimmän rockrumpuosuuden, joka samalla silottaa suoraksi 7:n, 10:n ja 11:n välillä vaihtuvat tahtilajit. Henry Cow’n muusikot olivat kehittyneet taitaviksi soittamaan päällekkäin erilaisissa tahtilajeissa niin että osat kuitenkin sopivat yhteen.

Cooperin erikoisosaaminen koski melodioita. ”Falling Away” katkaisee laukkansa välillä Frithin yliohjatun kitaran melkein diatonisesti laulavaan melodiaan tai sulaa sähköistä burleskia muistuttavaan valssiin. Kappaleen epäkesko melodisuus, kollaasimainen rakenne ja silmää iskevä töräyttely vastaavat otsikkoa. Ylitaitava mutta vielä alikokenut säveltäjä heittäytyy siinä vapaaseen pudotukseen ja lopputulos on… niin, ainakin mielenkiintoinen.

Gretel’s Tale” on lyhyempi ja muodollisessa tiiviydessään lähempänä Hodgkinsonin sävellyksiä. Samalla siinä on aivan uljas marssimainen melodia, joka muotoutuu esiin erilaisten puhallinsoitinyhdistelmien vaihtelevissa sävellajeissa pyörittämistä kontrapunkteista. Sitä seuraa Cooperin ”yllätys”, eli sveitsiläisen pianistin Irène Schweizerin virtuoosimainen avantjazz-soolo, joka on albumin näyttävin improvisoitu hetki. Sen kineettistä häkellyttävyyttä seuraa syöksy albumin huikeimpaan melubordunaan, jota vasten jatkuu pianon rääkkäys ja vetopasuunat soittavat hidasta tuomiopäivän melodiaa. Sen voi nähdä sävellyksen hiljaisen intron valtavana laajennuksena, aivan kuten sen jälkeen päämelodia palaa laajennetussa, riemukkaammassa muodossa ja hetkellisesti siirtää sävellyksen rytmillisesti ja harmonisesti selkeään huipennuksen. Hetkellisesti, sillä viimeisessä osassa kitara saapuu soittamaan muunnelmaa alun kontrapunktiosuudesta ja piano rämistelee vielä uudelleen ennen tylyn napsahtavaa lopetusta. Henry Cow’n musiikin kohdalla ei yleensä puhuta hauskuudesta ja isosta dramatiikasta, mutta ”Gretel’s Talestä” sitä löytyy sulassa sovussa jazzrevittelyn sekä albumilla ominaisempien stravinskylaisen melodiaotteen ja industrial-sävyjen kanssa.

Tavallaan vielä yllättävämpi on lyhyt ”Look Back”, sillä se on viulun, puhaltimien ja bassokitaran hiljainen kamarimusiikkiteos, joka tuntuu eksyneen seuraan jonkun 1920-luvun modernistisäveltäjän luonnoskirjasta. Lievästä kromaattisuudestaan huolimatta se on oikeastaan haikean kaunis ja minimalistinen: keskiosan äänekkäämpi marcato-jaksokin perustuu samaan melodiseen pohjaan kuin muukin verkkainen himmailu. Nätti miniatyyri on levyn aliarvostetuin osa, ehkä siksi, että sillä ei ole enää mitään tekemistä rockmusiikin kanssa.

Kirjoittajavoimat yhdistyvät viimeisessä kappaleessa ”½ the Sky” asiaan kuuluvan otsikon alla: Mao Zedongin väitetään keksineen sanonnan ”naiset kannattelevat puolta taivaasta” ajaessaan naisten aktivoimista vallankumouksen palvelukseen vastoin Kiinan patriarkaalisia perinteitä, ja sanonnan tunsivat 70-luvulla länsimaissa puhemiehen metodien fanit kuten Cutler. Hodgkinsonin kirjoittamassa keskiosassa jälleen urkujen septimisoinnut ja kaiun eteerisoima sähkökitara luovat hohtavat puitteet puhallinsoittimelle improvisoida taustalla. Nyt asialla on Cooper sopraanosaksofonilla ja hän panee töräytellen puhtaan äänihakuisesti vailla varsinaista melodista tai dramaattistakaan muotoa. Yhdistelmä tuo mieleen tietyt jaksot Robert Wyattin kummajaisklassikolla Rock Bottom (1974).

Levollisen staattista jaksoa kehystää Cooperin aktiivisempi ”puolikas taivasta”, jonka alla albumi rokkaa selvimmin kitaran, rumpujen ja basson voimin. Joskaan alun raskaasti soitettu, 12 nuotin läpi mutkitteleva teema, jota kuultiin jo ”Falling Awayn” alussa puhallinsovituksena, ei tee sitä aivan tavanomaisimmin eikä kauhean mielenkiintoisestikaan. Kappaleen lopetuksessa sen sijaan eri puhaltimet ja kitara viilettävät sähäkästi läpi vaihtuvien tahtilajien erilaisina kontrapunktisina tai rinnakkaisina yhdistelminä. Lievä Stravinsky – jazzrock -yhdistelmä synnyttää tähdettömiä mielleyhtymiä, ”Starlessin” (1974) keskiosuutta vähemmälle säröllä mutta monimutkaisemmin ja vähemmän mahtipontisesti.

Sillä rockuskottavuudestaan huolimatta ”½ the Sky” ei suostu päättämään albumia isoon, dramaattiseen pamaukseen. Tämä lienee tarkoituksellista. Ankaran yhteissoiton leimaama tiukka kamarimaisuus kieltää sinfonisen rockin helpon, ”porvarillisen” katarsiksen. Sen sijaan se kutoo ohuita seittejä joihinkin sävellyksiin sekä A- että B-puoliskolla (loppujakson puhallinkamppailussa voi kuulla hailakoita kaikuja myös ”Gretel’s Talestä”) ja siten saa albumin tuntumaan tukevammin kokonaisuudelta.

Western Culture luikahti maailmaan vähäisen mainonnan saattelemana ja jäi melkein huomiotta vuonna 1979. Toisesta ajasta katsottuna se symboloi tuota vuotta progressiivisen rockin kulminaatiopisteenä. Yleensä hyväksytyn kertomuksen mukaan suuret brittiläiset progeyhtyeet olivat joko hajonneet tai hajoamassa tai sitten käyttäneet loppuun luovuutensa ja yksinkertaistivat musiikkiaan pysäyttääkseen liukunsa kohti historian roskakoria. Pink Floydin massiivinen ja kaupoissa massiivisen menestynyt The Wall (1979) nähtiin yhden progen keskeisen symbolin, vuosikymmen aikaisemmin optimismia ja rajatonta luovuutta edustaneen konseptialbumin haaksirikkona keski-ikäiseen turpeuteen, kyynisyyteen ja vieraantuneisuuteen. Muuten vuosi 1979 muistetaan Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa levyteollisuuden paniikkivuotena, kun myyntikäyrät notkahtivat rajusti alaspäin neljännesvuosisadan tasaisen kasvun jälkeen.

Lopettamisen ja yksinkertaistamisen lisäksi oli kolmaskin tapa reagoida, kun progressiivinen rockmusiikki alkoi saavuttaa 70-luvulla vakiintuneiden käytäntöjen sekä yleisön odotusten rajat: pitää kiinni edistyksen ajatuksesta ja jatkaa vain jääräpäisesti eteenpäin. Näin teki Henry Cow. Western Culture puski yhtyeen musiikkia muodon, melodioiden, sointurakenteiden ja rytmien kannalta aina vain kauemmas siitä, minkä ajan yleisö tunnisti rockmusiikiksi tai olisi kiinnostunut kuulemaan toisenkin kerran. Näin varsinkin, kun punk oli siirtänyt yleisön odotuksia aivan toiseen suuntaan. Albumi symboloi populaarin avantgarden umpikujaa, jossa meno käy liian avantgardeksi populalle. Progressiivista projektia oli koko 70-luvun kantanut usko jatkuvaan kasvuun – niin levymyynnissä, soittajien taidoissa kuin musiikin mahdollisuuksissa – , joka oli lähtöisin 60-luvun lopun optimismista ja järistyksistä. Vuosikymmenen loppuessa se näytti haihtuneen.

Tuo on silti vain osatotuus musiikista. Progressiivisten yhtyeiden teokset saattoivat yhä sisältää nautittavaa musiikkia, jopa paljon parjattu The Wall osoittautui uuden konseptialbumipolven esikuvaksi. Aika palautti myös Henry Cow’n maineen, sillä myöhempi kamarirock tuntui löytäneen yhtyeestä esikuvan. Yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella rockin hipsteripiirit, sujuvasanaisen Cutlerin valikoivan historiankirjoituksen tukemana, alkoivat nostaa yhtyeen musiikkia esiin aitona avantgardena erotuksena muuten halveksitun progressiivisen rockin valtavirrasta. Tosin monet progefanitkin sulkivat sen genren rajojen ulkopuolelle liian vaikeana ”kokeellisena” yhtyeenä, aivan kuin kokeellisuus ei olisi kuulunut alkuperäisten edistyksellisten yhtyeiden hyveisiin.

Western Culture pulpahti pinnalle vuoden 1979 haaksirikon jäännösten keskellä yhtä huomaamatta kuin pikkuruinen hätäpoiju, mutta vuosikymmeniä myöhemmin se seilaa yhä pinnalla ja nyt se erottuu. Sillä mikä muu ”rockalbumi” tuolloin tai nyt on samalla tavoin synkkä, riitasointuinen, meluinen ja luotaantyöntävä, ja samalla myös hilpeä, harmoninen, hetkittäin suorastaan kaunis? Sen ahjossa taidemusiikki, rock ja jazz yhdistyvät erikummalliseksi lejeeringiksi. Ennen kaikkea se yllättää ja kiehtoo monipuolisuudellaan. Se ei kuulosta vanhentuneelta eikä ajankohtaiselta, vaan pikemminkin joltakin ajan ulkopuoliselta. Länsimainen kulttuuri ei ole romahtanut Cutlerin toiveiden mukaisesti, vaikka yritys tuntuukin välillä olevan kova, mutta vaikka niin kävisi, albumi olisi silti liian erikoinen tarjotakseen tunnistettavan kuvan lännestä tai sen iltahämärästä.

 


Tässä kirjoituksessa on käytetty hyväksi Benjamin Piekutin yhtyehistoriikkia Henry Cow: The World Is a Problem (Duke University Press, 2019) sekä Trond Einar Garmon lopputyötä Henry Cow – en analyse av avantgarderock (1985) ja sen kirjamuodossa julkaistua englanninnosta Henry Cow: An Analysis of Avant-Garde Rock (ReR/November Books, 2020). Suomeksi tyhjentävimmät kirjoitukset Western Culturesta ja Henry Cow’sta yleensä on tehnyt Janne Yliruusi.

[1] Tammikuun sessioissa taltioitiin myös romuluinen laulu ”Viva Pa Ubu”, joka on lisätty albumin myöhempiin CD-versioihin.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Henry Cow: Western Culture (1979)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s